Over Stichting hogeDRUKgebied.
Stichting hogeDRUKgebied begon in 2000 met slechts een paar mensen die samen kwamen om te doen waar ze van houden. Ze wisten niet dat het zou uitgroeien tot de bloeiende Kunst club die het vandaag de dag is. Onze toegewijde leden komen graag vaak samen voor verschillende evenementen en activiteiten. Passie en enthousiasme gaan bij alles wat we doen hand in hand.
​
Het HogeDRUKgebied geeft workshops, organiseert activiteiten en initieert projecten voor jong en oud in Rotterdam.
Het HogeDRUKgebied organiseert Workshops Charlois in de buurten Oud Charlois, Carnisse, Zuidwijk/Pendrecht en de Tarwewijk. Hier kan iedereen ervaren dat je in kunst je eigen werkelijkheid kunt bouwen. Door dit samen te doen vallen muren weg en ontstaat inzicht in jezelf en in een ander.
​
Het HogeDRUKgebied werkt samen met primair onderwijs, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs, culturele instellingen, stichtingen, bedrijven, bibliotheken, etc.
Ontstaan.
In 1975 werd in een winkelpand in Spangen een atelier gevestigd van Gerard Immerzeel en Michiel Brink. De huur was te hoog voor de heren dus begonnen zij in de voorste helft van het pand een tweedehands boeken- en platenwinkel. Het was een succes. De buurtbewoners kwamen in de winkel en maakten daar kennis met kunst, omgekeerd maakten de kunstenaars kennis met de buurtbewoners. Zo hadden ze dus hun eigen publiek gevonden en er ontstond een hartelijke samenwerking die uitmondde in allerlei initiatieven. De winkel maakte winst en, geïnspireerd door grafiekdocent Toon Wegner, waarvan Michiel les had gehad op de Academie, begonnen ze te investeren in grafische persen en machines. Hiermee konden ze ‘kunst in oplaag’ produceren. Door de oplaag groter te maken kon de prijs zakken. Zij leerden prachtige uitgaves te maken zoals poëziebundels met originele etsen en houtsnedes, grafiekkalenders vrije grafiek. Er ontstond samenwerking met andere kunstenaars en met Poetry International en in 1980 werd Stichting Het Rotterdams Kunstgesticht opgericht. Vele projecten kwamen van de grond onder andere de dichtregels op de vuilniswagens in samenwerking met Hans Abelman. In 1990 werd de winkel opgeheven en verhuisden ze naar een ander atelier dat echter niet de magie van de winkel had. Michiel begon een samenwerking met Jorge Kata Núñez, Chileens kunstenaar en zeer begaafd graficus en boekbinder. Zij hadden het sterrenbeeld Leeuw gemeen en een innige band met de zee; de naam werd dus Uitgeverij De Zeeleeuw. Na een lange tocht door vele vochtige en koude kraakpanden belandden zij in 2002 in een mooi atelier in Bloemhof. Het was een mooi atelier maar ze misten het contact met hun publiek, met de buurt. In 2005 verhuisden ze naar Charlois en richtten Grafisch Centrum Het hogeDRUKgebied op in een prachtig pand aan de Charloisse Kerksingel. Op 16 februari 2007 werd Stichting hogeDRUKgebied opgericht met als voorzitter Carl Smit, in die tijd technisch directeur van drukkerij TDS waar Michiel werkte als projectleider catalogusproducties. De stichting bloeide. Er werden grote internationale tentoonstellingen gehouden zoals ‘Passie voor Druk’; Pablo Neruda; Ex Libris; workshops, cursussen en projecten met de buurt zoals De Zomeracademie, waarbij kinderen uitstapjes maakten in de stad en hun indrukken in kunstzinnige projecten verwerkten.
Michiel won twee keer op rij Cultuurprijs Charlois die hij als hogeDRUKgebied besteedde. De eerste keer met het project zwart wit: schrijven en tekenen met de kroontjespen en de tweede keer met Charloisse Hitspot: zelfgemaakte liedjes van wijkbewoners die uiteindelijk werden gepresenteerd in Theater Zuidplein.​ Hij werd gevraagd om dagelijks workshops te geven in de Wilhelminaschool. Dat was natuurlijk niet mogelijk, maar wel met een groep om de beurt. Zo werd de nieuwe kern van het hogeDRUKgebied gevormd. Nieuwe projecten gingen van start en het hogeDRUKgebied bloeide op. De grafische tak werd weer ontwikkeld mede namens oud Kunstgesticht voorzitter Maarten Schmitz en dankzij René Stoute; nieuw disciplines kwamen binnen via John Giskes en de scholen werden georganiseerd door Zora Tancak. Een nieuwe ruimte zal het hogeDRUKgebied een heel stevig fundament geven om verder te groeien.